SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 3

TARİH : 2018

İSTATİSTİKLER

SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 3

TARİH : 2018

Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi (ÇYYD), yerel yönetimler, kentleşme ve çevre sorunları konusunda gerek yurt içindeki gerek başka ülkelerdeki olay ve örnekleri, gelişmeleri, uygulama ve çözüm yollarını araştıran ve inceleyen özgün makaleleri kabul etmektedir.1992 yılından beri düzenli olarak yayınlanan Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi hakemli, ulusal bir yayındır. Yılda 4 sayı (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçedir. TÜBİTAK-ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı indekslerinde ve TR Dizin’de taranmaktadır. Dergide yayımlanan yazılar yazarın kişisel görüşünü yansıtır. Yayımlanan yazılar kaynak gösterilerek kullanılabilir.

MAKALELER

Belediyelerin Sokak Hayvanlarına Yönelik Görev ve Sorumluluklarının Değerlendirilmesi

İnsan ve sokak hayvanlarının etkileşimi tarihsel süreçte farklı bakış açılarıyla evrim geçirmiş, onlara karşı tutum da bu bakış açılarına göre şekillenmiştir. 1978 yılında kabul edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ile hayvanlara saygı gösterilmesi ve hayvan haklarının korunması amacı doğrultusunda birçok ülkede yasal düzenlemeler yapılmıştır. Hak ihlallerine yönelik önemli gelişmeler sağlanmakla birlikte sokak hayvanlarına ilişkin sürdürülebilir, etkin yasal ve idari çözümler üretilememiştir. Sokak hayvanları konusunda hizmet vermek üzere kanunen yetkilendirilmiş temel kuruluşlardan biri yerel yönetim kuruluşları olup bu çalışmada belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik görev ve sorumlulukları değerlendirilecek hizmetin yürütülmesine dair sorunlar tespit edilmeye çalışılacaktır.

  • Yazarlar : Hüsniye AKILLI

    Sayfa No : 26

    Anahtar Kelimeler : S o k a k h a y v a n ı , H a y v a n l a r ı K o r u m a K a n u n u , b e l e d i y e , h a y v a n h a k l a r ı .

GÖRÜNTÜLE

Kentleşme, Güven, Dayanışma Kavramları Bağlamında Sosyal Sermaye ve Musahiplik Geleneğinin Analizi

Toplumdaki bireyler arasında güven ? işbirliği bağlarının oluşmasına temel hazırlayan ve bunun devamlılığını sağlayan bir takım mekanizmalar bulunmaktadır. Bu mekanizmalar sosyal sermaye başlığı altına ele alınmaktadır. Alevilik sistemi içinde temel kurumlar arasında yer alan musahiplik geleneği de güven, işbirliği ve gönüllülük temelinde şekillenmektedir. Bu çalışmada sosyal sermaye olgusunun bileşenleri, yapısı öncelikle analiz edilmiştir. Daha sonra musahiplik geleneği içerik ve şekil şartları bağlamında incelenmiştir. Bu analizlerden hareketle musahiplik bağının sosyal sermaye kavramıyla örtüşen ve ayrılan yönlerinin neler olduğu ele alınmıştır. Neticede ulaşılan sonuç ise şu şekildedir: hızla kentleşen ve farklılıklara şüphe ile bakılan bir dünyada, kişiler arasındaki güven duygusunu güçlendiren her bağ kıymetlidir ve desteklenmelidir.

  • Yazarlar : Elif Karakurt TOSUN

    Sayfa No : 18

    Anahtar Kelimeler : K e n t l e ş m e , g ü v e n , s o s y a l s e r m a y e , A l e v i l i k , m u s a h i p l i k g e l e n e ğ i

GÖRÜNTÜLE

Yerel Siyasetin 'A Priori' Sınırları Üstüne Kuramsal Bir Tartışma

Yerel siyaset çalışmalarında ana akım olarak nitelendirebilecek çoğulcu yaklaşımlar, yönetim ve siyaseti birbirlerinden ayrı alanlar görerek yerel yönetimleri yerel düzeyde en önemli fail olarak konumlandırmaktadır. Böylece çoğulcu yaklaşımlarca yerel düzeyde gücün elde edilmesi ve yönlendirilmesi yerel siyasetin odağını oluşturmaktadır. Fakat bu odak güç kavramına yaptığı göndermeyle yerel yönetimlere kerameti kendinden menkul bir anlam yüklemektedir. Bu anlamda yerel yönetimlere kural koyucu bir rol verilmekte ve yerel siyasetin kuramsal sınırı yerel yönetimlerin aşkın rolleriyle şekillenmektedir. Bu durumu sınırlandırıcı bulan bu çalışma söz konusu sınırları devletin yeniden ölçeklenmesi, glokalleşme ve yeni kentsel siyaset tartışmalarıyla aşmaya çalışmıştır.

  • Yazarlar : Tolgahan AYDINER

    Sayfa No : 22

    Anahtar Kelimeler : Y e r e l y ö n e t i m l e r , d e v l e t i n y e n i d e n ö l ç e k l e n m e s i , y e n i k e n t s e l s i y a s e t , ç o ğ u l c u y a k l a ş ı m l a r , g l o k a l l e ş m e

GÖRÜNTÜLE

ABD ve Türkiye'de Düşünce Kuruluşları ve Yerel Politika Süreçlerindeki Yeri

Son yıllarda dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm hem kamu politikası yapım sürecini oldukça karmaşık hale getirmiş hem de kamu politikası yapımında entelektüel bilgiye ihtiyacı artırmıştır. Politika yapıcılara bu entelektüel bilgiyi kullanabilecekleri şekilde sunacak birim/yapı düşünce kuruluşlarıdır. Bu çalışmanın amacı da yerel düzeyde politika üreten çok sayıda kurumu bulunan ve oldukça geniş tabanlı bir düşünce kuruluşu sistemine sahip olan ABD ve Türkiye'deki düşünce kuruluşlarının çalışmalarını incelemek ve bu iki ülkedeki düşünce kuruluşlarının yerel politika üretiminde durumlarının ne olduğunu ortaya koymaktır. Bu değerlendirme yapılırken, ABD'de her yıl Pennsylvania Üniversitesinden akademisyenler tarafından yayınlanan ?Global Go to Think Tank Index? raporu ile Türkiye ve ABD'deki düşünce kuruluşlarının yerel politika çalışmalarından istifade edilecektir.

  • Yazarlar : Elvettin AKMAN

    Sayfa No : 28

    Anahtar Kelimeler : D ü ş ü n c e k u r u l u ş l a r ı , y e r e l p o l i t i k a , k a m u p o l i t i k a s ı , A B D , T ü r k i y e .

GÖRÜNTÜLE