SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 3

TARİH : 2016

İSTATİSTİKLER

SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 3

TARİH : 2016

Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi (ÇYYD), yerel yönetimler, kentleşme ve çevre sorunları konusunda gerek yurt içindeki gerek başka ülkelerdeki olay ve örnekleri, gelişmeleri, uygulama ve çözüm yollarını araştıran ve inceleyen özgün makaleleri kabul etmektedir.1992 yılından beri düzenli olarak yayınlanan Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi hakemli, ulusal bir yayındır. Yılda 4 sayı (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçedir. TÜBİTAK-ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı indekslerinde ve TR Dizin’de taranmaktadır. Dergide yayımlanan yazılar yazarın kişisel görüşünü yansıtır. Yayımlanan yazılar kaynak gösterilerek kullanılabilir.

MAKALELER

Şehremini:Müntehab mı?Mansub mu? Erken Cumhuriyet Döneminde Merkeziyet Sorunu

1900'lerin başında Prens Sabahattin ile İttihat Terakki arasında merkeziyet /ademi merkeziyet kavramları üzerinden yaşanan siyasal-yönetsel kutuplaşmanın bir benzeri 1920'li yıllarda ortaya çıkar. 1920'lerin ilk yarısında yoğunlaşan kutuplaşma, büyükşehir belediye başkanı (şehremini) seçilmiş mi (müntehab) atanmış mı (mansub) olmalı sorusu üzerinden ilerler. Çalışmada söz konusu siyasal kutuplaşmanın tarihsel gelişimi aktarılarak, yönetsel kavramların tarihsel-toplumsal karakterinin çözümlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın iki özgün katkısı bulunmaktadır: yerel yönetim tarihinde görece karanlıkta kalan 1920'li yıllara ışık tutar@@ merkeziyetçilik tartışmalarına tarihsel-toplumsal bir boyut kazandırır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır: şehreminliğin yasal-yönetsel gelişimi ve siyasal kutuplaşmanın aktörleri ve argümanlarının incelenmesi.

  • Yazarlar : Aslı YILMAZ UÇAR

    Sayfa No : 23

    Anahtar Kelimeler : İ d a r e t a r i h i , b e l e d i y e t a r i h i , m e r k e z i l e ş m e , d e m o k r a t i k l e ş m e , e r k e n C u m h u r i y e t d ö n e m i

GÖRÜNTÜLE

Sürdürülebilir Gelişmeyi Sağlamada Stratejik Bir Araç: Mahalle Kooperatifleri

Sürdürülebilirlik kavramı 1700'lerde ormancılık alanı için kullanılmış ve sonrasında küresel bir gündem oluşturmuş olsa da, aslında insanlık tarihi kadar da eski bir kavramdır. Hücre ve organ sağlığı arasındaki ilişki sosyal yapı ve yönetim sistemi ilişkileri içinde geçerlidir. Bu yüzden en küçük yapı taşı olarak kabul edilen mahalle@@ sağlıklı ve yaşanabilir mekânlar oluşturabilmenin ilk ve en önemli düzeyidir. Ancak, sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için@@ mekân ortaklığı yapan insanların@@ sosyal, ekonomik ve yönetsel ortaklıklar kurabileceği bir mekanizmaya ihtiyacı vardır. Bu mekanizmanın ?mahalle kooperatifleri' olacağını düşünmekteyiz. Bu çalışmada@@ stratejik rol üstelenebilecek bir kavram olan ?mahalle kooperatifleri' önerisi yapılmaktadır. Çalışma SWOT analizi yöntemini kullanılarak değerlendirilmiştir.

  • Yazarlar : İ. Bakır KANLI

    Sayfa No : 34

    Anahtar Kelimeler : M a h a l l e , k o o p e r a t i f , m a h a l l e k o o p e r a t i f i , s ü r d ü r ü l e b i l i r l i k

GÖRÜNTÜLE