SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 1

TARİH : 2018

İSTATİSTİKLER

SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 1

TARİH : 2018

Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi (ÇYYD), yerel yönetimler, kentleşme ve çevre sorunları konusunda gerek yurt içindeki gerek başka ülkelerdeki olay ve örnekleri, gelişmeleri, uygulama ve çözüm yollarını araştıran ve inceleyen özgün makaleleri kabul etmektedir.1992 yılından beri düzenli olarak yayınlanan Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi hakemli, ulusal bir yayındır. Yılda 4 sayı (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçedir. TÜBİTAK-ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı indekslerinde ve TR Dizin’de taranmaktadır. Dergide yayımlanan yazılar yazarın kişisel görüşünü yansıtır. Yayımlanan yazılar kaynak gösterilerek kullanılabilir.

MAKALELER

Kentsel Dönüşüm Projelerinin Kent Kimliğine Etkileri

Kentler nüfus artışı, teknolojik gelişme, iş bölümü ve uzmanlaşmaya bağlı yeni iş alanları açılması ve kentsel planlama ve yapı mimarisindeki yeni yaklaşımlara bağlı olarak mekânsal, ekonomik, toplumsal ve kültürel açıdan sürekli bir değişim ve gelişim süreci içindedir. Bu değişim ve gelişim sürecini kesintiye uğratan, çevresel değerleri yok eden, ekonomik dengeleri bozan, toplumsal hayatı olumsuz etkileyen savaşlar, büyük afetler ve göç dalgaları kentlerde yıkıma ve kentsel çöküntü alanlarının oluşmasına neden olmakta, kent kimliğini tahrip etmektedir. Kentlerin karşı karşıya kaldığı bu olumsuz süreçleri önlemeye ve/veya düzeltmeye yönelik alınan tedbirler kentsel canlandırma, kentsel yenileme, kentsel iyileştirme, kentsel dönüşüm gibi kavramlarla açıklanmaktadır. Bu çalışmada, kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin kimliğine etkileri ele alınmıştır.

  • Yazarlar : Yavuz Selim AKKOÇ

    Sayfa No : 29

    Anahtar Kelimeler : K e n t k i m l i ğ i , k e n t s e l d ö n ü ş ü m , k e n t s e l ç e v r e , k e n t i m g e s i , ç e v r e e t i ğ i .

GÖRÜNTÜLE

Manastır Vilayetinde Yönetim ve Yerel Meclisler (1840-1902)

Tanzimat sonrası dönemde Osmanlı Devleti'nin kent yönetimini, yerel meclislerde alınan kararlar ve özellikle meclis formunda örgütlenen bu kurumların yerel karar alıcılarının nitelikleri üzerinden incelemek ve yerel yönetim kurumlarını Manastır örneği ile merkezi yönetim-demokrasi ilişkisi bağlamında tartışmak çalışmanın ana çerçevesidir. Merkezde üretilen talimatnameler, kanunlar ya da kurallar bütünü içerisinde yerel meclislerin konumunu değerlendirmek yerine doğrudan doğruya tespit edilebilen meclis kararlarına ve bu meclisleri oluşturan üyelerin sosyal konumlarına dayanarak son dönem Osmanlı kent yönetimlerinin işleyişi ele alınmaya çalışılacaktır.

  • Yazarlar : Volkan ATUK

    Sayfa No : 23

    Anahtar Kelimeler : M o d e r n l e ş m e , T a n z i m a t , M e c l i s , M a n a s t ı r

GÖRÜNTÜLE

Bir Belge: Yol Bekçilerinin İntihâbı ve Vezâifi Hakkında Talimât

Tanzimat merkez ve taşra yönetimi başta olmak üzere eğitim-öğretimde, askerlik, sağlık, bayındırlık, maliye, hukuk ve sosyal alanlarda önemli reformların yapıldığı devlet kurumlarının bu doğrultuda yeniden yapılandığı bir dönemdir. 1840-1876 yılları arasındaki bu dönemde gerek merkezi teşkilat gerekse taşra teşkilatı ölçeğinde bugünkü modern kurumlarımızın altyapısı, dili ve yazım sistematiği açısından günümüze yakın hukuki düzenlemeler yapılarak oluşturulmuştur.

  • Yazarlar : Sadık Fatih TORUN

    Sayfa No : 7

    Anahtar Kelimeler : H a z ı r l a n ı y o r . . .

GÖRÜNTÜLE