SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 1

TARİH : 2014

İSTATİSTİKLER

SON SAYI : Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi

SAYI : 1

TARİH : 2014

Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi (ÇYYD), yerel yönetimler, kentleşme ve çevre sorunları konusunda gerek yurt içindeki gerek başka ülkelerdeki olay ve örnekleri, gelişmeleri, uygulama ve çözüm yollarını araştıran ve inceleyen özgün makaleleri kabul etmektedir.1992 yılından beri düzenli olarak yayınlanan Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi hakemli, ulusal bir yayındır. Yılda 4 sayı (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçedir. TÜBİTAK-ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı indekslerinde ve TR Dizin’de taranmaktadır. Dergide yayımlanan yazılar yazarın kişisel görüşünü yansıtır. Yayımlanan yazılar kaynak gösterilerek kullanılabilir.

MAKALELER

Türk Edebiyatında Ankara: Bir Orta Anadolu Kasabasının Siyasal Etkenlerle Değişimini Türk Edebiyatında İzlemek

Ankara, Milli Mücadele Dönemi ile edebiyatımızda var olmaya başlar@@ kurtuluş-tan sonra başkent olması sayesinde, önü açılır. Cumhuriyet'in, ?halkçılık? ilkesine bağ-lı olarak Anadolu'ya yönelik bir siyaset izlemesi de Ankara'nın edebiyattaki yerini güç-lendirmiştir. Cumhuriyeti kuran kadroları ve ideolojiyi pek çok toplumsal yapıttan daha iyi anlamak Ankara edebiyatına eğilmek gerektiğini söyleyebiliriz. Ne var ki Ankara 1940'lardan itibaren edebiyattaki ağırlığını yine İstanbul'a bırakmaya başlar@@ çok par-tili siyasal yaşamın başlamasıyla bu yöneliş hızlanır. Özetle bu süreç, siyasallaşma, köyden kente göç gibi olgular, bir bürokrat kenti özelliğini hep korumuş olsa da Ankara edebiyatından izlenebilir. Bu çalışmada, bugünkü varlığını siyasal kararlara borçlu olan başkentin yaşadığı evrimin Türk edebiyatına yansımaları üzerinde durulacaktır.

  • Yazarlar : Erol ÇANKAYA

    Sayfa No : 36

    Anahtar Kelimeler : k u r t u l u ş s a v a ş ı , c u m h u r i y e t , A n k a r a , h a l k ç ı l ı k , b ü r o k r a s i

GÖRÜNTÜLE

Yerel Yönetimler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Arasındaki Hizmet İlişkileri

Çağdaş yönetimin gereği ve küreselleşmenin de etkisiyle, yerel yönetimlerin öne-mi artmıştır. 2004 ve 2005 tarihlerinde yerel yönetimlerin yenilenen mevzuatıyla il özel idareleri ve belediyeler merkezi yönetim tarafından sunulan birtakım sosyal hizmet ve yardımlarla yükümlü kılınmıştır. 633 sayılı KHK'nin geçici 9. maddesi ile yetiştirme yurtları, huzurevleri, bakım evlerinin üç yıl içinde il özel idarelerine devredilmesi öngö-rülmüştür. Bunun yanında belediyelerin de bu tür kurumları açma ve işletme yetkileri bulunmaktadır. Önceden merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında yaşanan hizmet bölüşümü sorunu iki yıl sonra il özel idaresi ve sosyal hizmetler alanında daha ön ko-numdaki belediyeler için söz konusu olabilecektir. Sosyal hizmetleri yerele devretmiş olarak aile ve sosyal politikalara odaklı hizmet üretecek olan Bakanlığın@@ politika, mev-zuat, koordinasyon ve işbirliği çerçevesinde yerel yönetimlerle her zaman karşılıklı hizmet ilişkisi içinde olması yasa ve hizmetlerin gereğidir.

  • Yazarlar : Sermet BAŞARAN

    Sayfa No : 13

    Anahtar Kelimeler : y e r e l , m e r k e z i , h i z m e t , y a r d ı m .

GÖRÜNTÜLE

Kayseri Oelsner - Arû Planı ve Plan Uygulama Sürecinde Yerel Yönetimlerin Rolü (1930-1965)

Kent planlama literatürü açısından 1930'lu yıllar, modern kenti iç içe geçmiş farklı işlevleri ve kendine özgü mekansal düzenlemeleriyle kavramlaştırmayı amaçlayan kuramsal çalışmaların ortaya çıkmaya başladığı bir dönemdir. Türkiye'de de ulusal dü-zeyde kentsel hizmetlerin iyileştirilmesi yönünde projelendirme ve uygulamalara baş-lanma kararlarının alındığı, yerel yönetimlere yeni yetkilerin verildiği bir dönemi temsil eder. Bu dönemde Kayseri'de 1943 yılında Prof. Kemal Ahmet Arû tarafından Prof. Gustav Oelsner başkanlığında hazırlanan plan, hem Arû'nun ilk planlarından olması hem Belediye Başkanı Osman Kavuncu'nun plan uygulama sürecindeki kararları açı-sından Türkiye'de kent planlama tarihinin önemli belgelerinden biridir. Çalışma söz konusu planı, hazırlık sürecinden uygulanmasına kadarki dönemde (1930-1965) ortaya çıkan değişimlerle birlikte ele almaktadır.

  • Yazarlar : Seda ÇALIŞIR HOVARDAOĞLU

    Sayfa No : 17

    Anahtar Kelimeler : o e l s n e r - a r û k a y s e r i i m a r p l a n ı , o s m a n k a v u n c u

GÖRÜNTÜLE

Yeni Kamu Yönetimi Bağlamında Dengeli Sonuç Kartı Uygulamaları: Belediyeler Üzerine Bir Ara?tırma

Kamu örgütlerinde kurumsal performans yönetimi bu çalışmanın konusunu oluş-turmaktadır. Yeni kamu yönetimi yaklaşımının enstrümanlarından birisi sayılan kurum-sal performans yönetimi, halkın ödediği vergilerle finanse edilen kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli sunulabilmesi açısından önem taşımaktadır. Böylelikle daha es-nek, hesap verebilir ve stratejik planlamayı esas alan bir yönetim anlayışına ulaşılacak-tır. Çalışmanın amacı, kamu örgütlerinde kurumsal performans yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlamak ve yürütülen bir alan araştırması ile de bu konudaki uygulama-ları incelemektir. Çalışmada, dolaylı teknikler ve metotlar ile alan araştırması yöntemi birlikte kullanılmıştır. Kullanılan bu yöntemlere dayalı olarak elde edilen verilerin ana-lizinden kurumsal performans yönetimi uygulanmalarının gerekliliği sonucuna ulaşıl-mıştır.

  • Yazarlar : Aydın USTA

    Sayfa No : 23

    Anahtar Kelimeler : y e n i k a m u y ö n e t i m i , p e r f o r m a n s ö l ç ü m ü , d e n g e l i s o n u ç k a r t ı

GÖRÜNTÜLE